Ce inseamna dobanda colaterala?

depozitcolateral


Dobanda colaterala reprezinta o dobanda bonificata  la un depozit bancar. Tipul de depozit pentru care se bonifica dobanda colaterala este un depozit la termen, denumit depozit colateral. Depozitul colateral este acel tip de depozit bancar, constituit in vederea garantarii unui credit cu ipoteca, unui credit imobiliar sau credit ipotecar, unui credit prin Programul Prima Casa sau a unui card de credit, etc. In concluzie, depozitul bancar reprezinta o garantie constituita la banca pentru contractarea, fie a unui credit cu ipoteca, fie a unui card de credit.

Dobanda colaterala, ce se acorda la un depozit in lei sau depozit in euro, nu este la nivelul unei dobanzi standard, fiind in general la un nivel de cel mult 75% fata de dobanda bancara standard.

In cazul unui depozit colateral constituit la contractarea unui credit Prima Casa, la nivelul a trei rate de dobanda, dobanda colaterala ce se acorda este zero, pentru ca si procentul de dobanda este 0.

Depozitul colateral va ramane ca si garantie pentru creditul contractat, pe toata durata creditului, ceea ce presupune ca nu puteti avea acces la banii din cont, decat dupa lichidarea creditului. In situatia in care veti avea nevoie urgenta de bani, exista posibilitatea de schimbare a garantiei creditului, astfel ca puteti inlocui depozitul colateral, cu o alta garantie, care sa aiba cel putin valoarea depozitului.Subscribe

Va multumim pentru atentie si pentru a va tine la curent cu noutatile din domeniul Financiar-Bancar va rugam introduceti email-ul dvs in casuta de mai jos:

No Responses