Ce rol are Centrala Incidentelor de Plati in activitatea bancara?

CIP


Centrala Incidentelor de Plati  este organizata la nivelul Bancii Nationale a Romaniei ( BNR ) si reprezinta o baza de date ce cuprinde informatii referitoare la incidente bancare produse de titularii de cecuri bancare, cambia si bilete la ordin. Centrala Incidentelor de Plati gestioneaza doua tipuri de incidente bancare : incidente de plati majore si minore care sunt organizate in doua fisiere:

1. Fişierul naţional de incidente de plăţi (FNIP) care are trei componente:

  • Fişierul naţional de cecuri (FNC),
  • Fişierul naţional de cambii (FNCb),
  • Fişierul naţional de bilete la ordin (FNBO) ş

2. Fişierul naţional al persoanelor cu risc (FNPR) care cuprinde informatii referitoare incidentele de plati majore, cum ar fi: cecuri bancare emise fara autorizarea trasului, cecuri bancare cu data falsa, emiterea de cecuri bancare in timpul interdictiei bancare.

In cazul in care un titular de cont produce incidente bancare de tipul incidentelor de plata majora i se va interzice emiterea de cecuri bancare pe o perioada de un an de la data inregistrarii in Centrala Incidentelor de Plata a incidentului de plata major, perioada cunsocuta sub denumirea de interdictie bancara.

Bancile ofera servicii de consultare CIP pentru verificarea informatiilor inregistrate in baza de date, atat pentru titularii de cont, dar si pentru a verifica seriozitatea partenerilor de afaceri cu care colaborati prin intermediul unor instrumente bancare de plata. De asemenea, si in cazul persoanelor fizice se poate face o consultare CIP, pentru a verifica istoricul acestuia in ceea ce priveste cecurile, biletele la ordin emise.

Istoricul de plata din Centrala Incidentelor de Plata, sta uneori la baza fundamentarii unei decizii de aprobare a deschiderii unui cont sau acordarii unui credit de catre banci, care printr-o simpla consultare CIP afla intreg istoricul de plata al unui client.Subscribe

Va multumim pentru atentie si pentru a va tine la curent cu noutatile din domeniul Financiar-Bancar va rugam introduceti email-ul dvs in casuta de mai jos:

No Responses